top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThe Lighthouse

Zorg dragen voor een ander, de uitdaging van het kleine kind


Reeds op jonge leeftijd nemen we een bepaalde plek in binnen ons gezin. De plek die we innemen is vaak gelinkt aan de manier waarop we aandacht en/of liefde van onze ouders ontvingen.

We onderscheiden daarin 4 verschillende kindpatronen: het perfecte kind, het zorgende kind, het kleine kind en de zondebok.

Wanneer één van de kindpatronen reeds is ingenomen, zal het nieuw geboren kind meestal een ander patroon innemen.

Het nadeel aan dit patroon is dat we dit vaak verderzetten als volwassen persoon, dit is namelijk wat we kennen en we zijn ons er niet meer bewust van.


We laat hieronder graag Mei Lan aan het woord over haar kindpatroon en de gevolgen hiervan.


“Ik volgde de Roots & Wings opleiding 2 jaar geleden. Ik ontdekte toen dat ik voornamelijk het kleine kind en de zondebok ben geweest en dit patroon nog steeds meedraag.


Vanuit het kleine kind patroon zie ik dat ik mezelf gemakkelijk helder kan uitdrukken, gemakkelijk kan ontvangen (soms te ;-) ) en enorm hou van spelen en creatief zijn. Mijn zondebok patronen daarentegen zijn dat ik vaak de schuld op mezelf neem, energie in beweging breng waar ik kom en dat ik een helder zicht heb op de waarheid, maar even goed op wat mis kan gaan.

Aangezien ik zelf graag het kleine kind was, was het moeilijk om de zorg op te nemen voor de zoon van mijn toenmalige partner. Ineens was er iemand ‘kleiner’ dan ik en de momenten waarop zijn zoon er was, kon ik niet meer het kleine kind zijn. Ik herinner me dat ik daar erg hard mee gevochten heb. Het leek ineens alsof ik geen ‘plek’ meer had op die momenten. Het was dan ook moeilijk om zorg te dragen voor hem.

In mijn relaties zie ik dat ik de lat best hoog leg voor anderen, zeker mijn ouders of partners. Ik ga er op een of andere manier ook vanuit dat anderen ook altijd zullen zeggen wat ze nodig hebben. Dat lijkt voor mij een evidentie, aangezien ik dat zelf zo gemakkelijk kan.


Als ik kijk naar wat ik noteerde en welke valkuilen ik tijdens de Roots & Wings training zag, zie ik dat ik daar enorm in gegroeid ben ondertussen. Het inzicht in mijn kindpatronen heeft ervoor gezorgd dat ik nu wel zorgdrager kan zijn voor anderen, dat ik met mildheid kijk naar waar anderen soms hun grenzen moeilijk aangeven en dat ik zelfs mijn creativiteit inzet om zacht en liefdevol de ander uit te nodigen zijn/haar grenzen te voelen en te communiceren. Mijn kindpatroon van de zondebok doet mij de waarheid sterk en snel zien en deze kan ik nu ook inzetten in mijn zorg voor anderen. Daar waar het vroeger irritatie was.”Wil jij als ouder, plusouder, opvoeder, leerkracht, … ook groeien in het zorg dragen voor een kind?

Wil je ontdekken wat opvoeden voor jou betekent?

En wil je een bewuste keuze maken in hoe jij jouw kind opvoedt?

Bekijk dan ons aanbod hier.


7 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page