top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThe Lighthouse

Ouderschapsmanifest van een deelnemer

Ik mocht daarnet een bericht ontvangen van een deelnemer van onze Roots & Wings training dit weekend. Een bericht dat me tot tranen roert en dat ik met zijn toestemming mag verder delen. Het is het ouderschapsmanifest dat hij schreef op het einde van de driedaagse.


Mijn ouderschapsmanifest 'Vanaf NU zal ik niet alleen fysiek aanwezig zijn maar bewust aanwezig zijn bij jullie. Aandachtig kijken naar wat jullie allemaal aan het ontdekken zijn, samen écht kijken naar aflevering 400 van seizoen 10 van Bluey, of kijken naar de 600e keer dat de doos houten blokken moet worden uitgeladen. Jullie zijn altijd het belangrijkste en de rest kan wachten.


Vanaf NU, ga ik mijn gevoelens beter uitleggen naar jullie toe. Jullie twee hoeven je niet bezig te houden met 'wat gaat er allemaal in papa om', ik zal het je zoveel mogelijk uitleggen in hapklare brokjes informatie.


Vanaf NU zullen jullie ook vaker je plan mogen trekken. Jullie zelfvertrouwen zal erdoor opgekrikt worden en ik kan nog meer genieten van jullie te zien ontdekken en jullie je problemen te zien overkomen. Jullie gaan nu al van 'Help, papa!' naar 'Nee, ik kan het wel zelf, papa'. Weet dat ik nooit veraf zal zijn moesten jullie me toch nodig hebben.


Vanaf NU, wil ik mijn uiterste best doen om mijn reacties aan te passen aan jullie. Ik verwacht soms zo veel van jullie, nu al. Jullie zullen nog meer gewoon kind mogen zijn met alle ongemakken voor mij erbij. Het is zo snel voorbij, waarom zou ik jullie die momenten die zo eigen zijn aan 'kind zijn' ontnemen? Gek doen, lawaai maken, de living op stelten zetten, roepen dat ze jullie van Schoten tot in Genk kunnen horen... De release momentjes zullen er mogen zijn en we zullen deze samen doen zelfs.


Vanaf NU, besef ik ook alsmaar meer hoe opgroeien een leven van tegenstrijdigheden is. Als volwassene is dat al moeilijk te verwerken, laat staan voor een jonge peuter en kleuter. Jullie zijn niet stout, jullie vragen aandacht. Dat ik heel vaak reageerde vanuit het eerste deel van die zin lijkt me nu zo belachelijk en fout. Jullie wilden gewoon meer aandacht. Zullen jullie die vanaf nu altijd en direct krijgen? Nee, maar zeker meer en op een betere manier.


Vanaf NU, hebben jullie kleine - maar schelle- stemmetjes meer zeggenschap in jullie leven. Je zal vaker een keuze krijgen in plaats van alsmaar opgelegd krijgen wat te doen. Nee, het is niet elke dag frituur-dag en nee, helaas ook niet elke dag chocolade-ontbijt. Je zal echter meer keuzes krijgen waar er rekening gehouden zal worden met je eigen kleine willetje. Je zal zelf ontdekken wat de effecten van die keuzes zijn en dat is oké. Verkeerde keuzes zullen jullie maken, al zal papa misschien hier en daar wel een suggestief hintje plaatsen naar de betere keuze van de twee.


Vroeger verkende ik de wereld, nu zijn jullie mijn wereld geworden. Nu ga ik mijn wereld de wereld laten zien.


Ik zal altijd mijn best doen. Daar kunnen jullie vanop aan.


Jullie trotse papa.'

4 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page