top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThe Lighthouse

Leven vanuit creatie ipv reactie


Vorige week hadden we het al heel even over creatie, dat je er moet voor zorgen dat jouw acties en non-acties dienen voort te komen uit creatie. Laten we dit even van dichterbij bekijken. Je hebt creatie, en zijn tegengestelde: reactie.


Laten we eerst naar reactie kijken.

Reactie, afkomstig uit het Latijn ‘re’ (terug) en ‘agere’ (handelen, in beweging zetten), zegt letterlijk het terug ‘handelen’ tegen/naar iets of iemand. Dat kan zowel op bewust als op onbewust niveau zijn. Reactie roept de drang naar verandering op. We ervaren iets als ‘fout’, als iets wat niet werkend is, en willen dit vervolgens veranderen. Verandering brengt echter meer van hetzelfde in een ander jasje.

Je bent bijvoorbeeld niet blij met jouw relatie. Je kan dan van partner veranderen, maar dit zorgt niet per se voor een betere relatie.


Creatie, ‘creare’ in het Latijn, betekent scheppen. We scheppen letterlijk iets nieuws. Creatie komt voort uit visie, niet uit de omstandigheden die zich voortdoen, niet uit het verleden. Het is iets helemaal nieuw.Om te leren voelen wanneer iets reactief of creatief is, kan het volgende onderscheid mogelijk helpen:


- Zolang je handelt naar een gedachte die net passeerde of een emotie die je voelt, handel je ‘onder invloed’, met andere woorden: reactie

- Creatie is neutraal, er zit geen emotionele lading op. Zo lang er op eender welk niveau in je lichaam contractie of weerstand zit, is je creatie energie niet puur.

- Creatie komt vanuit een pure, heldere energie. Het is niet gebaseerd op iets wat er al was of een verandering aan iets wat er al is. Het ontstaat in het moment als een nieuw gegeven.

- Creatie roept je voorwaarts en zet je lichaam open.

- Creatie voelt aan als een weten, een juistheid. Het voelt alsof er geen enkele twijfel is, dat dit het is. Reactie wordt gedreven door je brein. Creatie ontstaat vanuit je bewustzijn. Daarom voelt het voor je brein soms aan of je gek aan het worden bent doch vanbinnen ‘weet’ je dat je handelen juist is.


Het onderscheid tussen deze 2 polariteiten, zal je volgende week zeker nodig hebben bij je volgende stap.


Wil je eerst afstemmen of de Bewust Leven 1 jou verder kan brengen op je pad? Vraag hier vrijblijvend jouw gratis gesprek met Nathalie aan.

26 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page