top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThe Lighthouse

Je leven leiden vanuit loyaliteit

Loyaliteit.


Ik had tot een aantal jaar geleden niet het minste idee over welke -onbewuste- rol dat speelde in opvoeding. Wat ik bijgevolg niet wist, is dat het intrinsiek deel van me uitmaakte. Dat het zijn plek innam in mijn onbewuste vanaf het moment dat ik -bijna- 44 jaar geleden ter wereld kwam. Dat het me als kind soms dreef om mijn gedrag aan te passen naar mijn vaders goedkeuring, zelfs al vroeg hij daar niet om. Dat ik al jong leerde om mijn eigen plan te trekken omdat ik mijn drukbezette ouders niet nog meer zorgen wilde bezorgen, zelfs al hadden ze daar niet de minste weet van. Dat het mij in mijn twintiger jaren tegenhield in mijn professionele groei omdat ik mezelf vertelde dat ik niet meer succesvol mocht zijn dan hen, zelfs al wensten ze mij alle succes toe.


Loyaliteit. Ik moest er mij bewust van worden en er mij vervolgens van onttrekken, beseffende dat ik mijn ouders niets verschuldigd was.


We hebben het allemaal in meer of mindere mate. Erbij willen horen, bij je gezin van oorsprong, is een basisbehoefte van elk kind. Je als kind een bepaalde rol toe-eigenen die jou waarde geeft in jouw basisgezin is iets wat we allemaal onbewust doen. Een rol waardoor jij aandacht krijgt, waardoor jij gezien wordt. Het zorgende kind, het slimme kind, het sportieve kind, de rebel, het kleine kind, …


Die ‘rollen’ kunnen hun doel hebben gediend in onze jeugdjaren, eens volwassen merken we echter vaak op dat we erin zijn vast te komen zitten. Altijd de verantwoordelijke, altijd degene die voor iedereen klaar staat, altijd degene die de confrontatie aan gaat en de kastanjes uit het vuur haalt, … We zien plots dat we zoveel meer zijn dan die enkele rol en dat we door die ene rol telkens maar te blijven herhalen, onszelf zoveel dingen ontzeggen die we ook (willen mogen) zijn.


De training Roots & Wings - Bewust Opvoeden schijnt een licht op die rol die je speelde/speelt. En die mogelijk ook reeds door je kind wordt gespeeld, al dan niet met een andere invulling. Het maakt je als ouder/opvoeder/zorgdrager bewust van wat je onbewust meedraagt en zodoende ook doorgeeft aan de volgende generatie.
10 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page