top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThe Lighthouse

Transparante communicatie

Ochtendconversaties

Ik: 'Liefje, ik denk dat je wel hebt gemerkt dat ik de laatste dagen wat sneller prikkelbaar was?' Fé knikt instemmend. Ik: 'Ik wil je gewoon even zeggen dat dat niets met jou te maken heeft. Ik moest de laatste twee weken een paar heel moeilijke beslissingen maken en knopen doorhakken, die me heel erg zwaar vielen.' Ik stop en slik even. Fé neemt mijn hand vast en wrijft over mijn arm. Ik: ‘Het is ok lieverd. Je hoeft niets te doen. Ik merk dat ik er wat emotioneel van word door dat te zeggen en ik moet mijn regels gaan krijgen dus dan ben ik ook altijd wat emotioneler.' Fé knikt. Ik: 'Ik ben gewoon ergens een beetje bang omdat ik weer een nieuwe weg moet inslaan en ik niet weet wat er dan gaat komen. Tegelijk weet ik ook dat het altijd goed komt, wat er ook gebeurt.' Fé kijkt me aan maar zegt nog steeds niets. Ik: 'Dit dus allemaal om je te zeggen dat ik een beetje terug mijn weg aan het zoeken ben en mijn energievaatje terug aan het vullen ben. Weet dat het niets met jou heeft te maken als ik soms wat kribbiger ben en dat jij gewoon jij mag zijn. Je hoeft niets te doen of mij te helpen. Jij mag gewoon spelen en doen waar je blij van wordt. Ok?' Fé: 'Ok.'Waar ik altijd voor heb gestaan in de opvoeding van mijn dochter is transparante communicatie. Kinderen voelen immers alles dus het heeft weinig zin om te doen alsof er 'niets is' want de ontkenning van wat er is, leert hen enkel te twijfelen aan hun intuïtie. In die transparante communicatie mogen alle emoties en ervaringen zijn. Ik verberg niets voor haar teneinde haar de gelegenheid te geven om ook alles vrij te mogen voelen en beleven. In de mate dat ik vrij ben in mezelf, kan ik de ruimte geven aan haar om hetzelfde te zijn.

Tot slot is er het bewustzijn van het thema loyaliteit. Kinderen willen van nature loyaal zijn aan hun gezin van herkomst. Het is een basisinstinct om ergens bij te willen horen. Indien we daar niet bewust mee omspringen, is het mogelijk dat onze kinderen zich anders gaan gedragen om ons te pleasen, voor ons te zorgen of dingen te dragen die ze niet zouden moeten dragen.

Dat dus. Het zijn dingen die ik sinds 9 jaar zelf toepas én die aan bod komen in de Roots & Wings - Bewust Ouderschapstraining.


9 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

F A I L

Comments


bottom of page